Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfı Burs Yönetmeliği 14 Ağustos 2023, 12:24
KAYI EĞİTİM VE KÜLTÜREL FAALİYETLER VAKFI
BURS YÖNETMELİĞİ
Madde 1. Tanımlar:
Burs: Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfı tarafından, 4 yıllık yurt içi-yurt dışı yükseköğretim kurumları ile liselerde ve ortaokullarda tam zamanlı öğrenci statüsünde okuyan öğrencilere verilen eğitim burslarıdır. Bu yönergede bundan sonra burs olarak anılacaktır.
Burs Veren: Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfını ifade eder. Bu yönergede bundan sonra Vakıf olarak anılacaktır.
Bursiyer: Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfından burs almaya hak kazanan öğrenciyi ifade eder. Bu yönergede bundan sonra bursiyer olarak anılacaktır.
Mütevelli Heyet: Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfı Mütevelli Heyetini ifade eder.
Yönetim Kurulu: Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfı Yönetim Kurulunu ifade eder.
Madde 2. Burs Türleri:
Kayı Eğitim ve Kültürel Faaliyetler Vakfı tarafından aşağıdaki burslar verilir:
2.1. LİSANS VE LİSANSÜSTÜ BURSLARI: Bedeli Vakıf bütçesinden karşılanmak üzere; yurtiçi veya yurt dışında, lisans veya lisansüstü öğrenimine başlayan veya öğrenimine devam eden öğrencilere verilir.
2.2. LİSE VE ORTAOKUL BURSLARI: Bedeli vakıf bütçesinden karşılanmak üzere;
ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilere verilir.
2.3. ŞARTLI LİSANS VE LİSE BURSLARI: Ödeneği vakıf bütçesinden karşılanmak üzere;
Öğrenci seçme usul ve kriterleri, öğrenci tespiti, müracaat şekli, burs verilecek öğrenci sayısı, burs miktarı ve yıl içindeki burs süresi Yönetim Kurulu tarafından belirlenen; öğrencinin stajını Xperia Hotels Grubunda yapması şart ve kaydıyla lise ve lisans öğrencilerine verilir.
Müracaat edip burs almaya hak kazanan öğrenci, 1. fıkrada yazılı şart ve kaydı kabul etmiş sayılır ve Vakfa hitaben yazılı taahhüdü alınır.
Madde 3. Genel Kurallar:
Vakıf kaynaklarından sağlanacak burslar için aşağıdaki kurallar geçerlidir:
- a) Bursların parasal limitleri ve bursiyer seçimleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
- b) Bir bursiyerin bursunun devam etmesi için öğrenimine devam etmesi gerekir.
- c) Öğrenciye ödenen burs karşılıksızdır, öğrenciye geri ödeme yükümlülüğü getirmez.
Madde 4. Burs Koşul ve Kapsamlarının Belirlenmesi ve Duyurulması:
4.1. Bursların kategorisi, bursiyer sayısı, ödenecek burs miktarı ve diğer koşullar yaz aylarında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Verilecek eğitim burslarının parasal değerleri Vakıf bütçesinde yer alır.
4.2. Burs başvuruları ile ilgili ilan, YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını takiben Vakfın resmi internet sitesi üzerinden yapılır.
Madde 5. Başvuru ve Değerlendirme:
Yeni Bursiyerler: Yeni bursiyer adayları, ilan edilen tarihler arasında vakfın resmi internet sitesi üzerinden başvurularını yaparlar. Yapılan incelemeleri müteakip Yönetim Kurulu kararıyla burs hak ettikleri kendilerine bildirilenler, başvuru formunda yazılı belgeleri tamamlayarak Vakıf Merkezine müracaat ederler.
Beyan ettikleri bilgilerle, vakfa sundukları belgeler arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilenler burs hakkını kaybederler.
Yönetim Kurulunun alacağı kararla, vakfa dilekçeyle burs başvuruları da alınabilir. Bu başvuruları karara bağlamaya ve burs miktarlarını belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.
Eski Bursiyerler: Eski Bursiyerler, güz ve bahar dönemi başında alacakları Öğrenci Belgelerini e-posta yoluyla vakfa ulaştırırlar. Uygun olanların bursları Yönetim Kurulu kararıyla devam eder.
Madde 6. Burs Ödemeleri:
6.1. Bursiyerlere yapılacak aylık ödemeler, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 8 ay süreyle yapılır.
6.2. Öğrencilere yapılacak ödemeler, her ayın 15. günü Vakıf tarafından öğrencinin banka hesabına yatırılır.
Madde 7. Burs Süresi ve Devam Koşulları:
7.1. Hazırlık sınıfında burs süresi en fazla 1 akademik yıldır (2 yarıyıl).
7.2. Burs süresi, bursun başlangıç tarihinden başlayarak bursiyerin öğrenim gördüğü programın normal öğrenim süresi kadardır.
7.3. Öğrencinin eğitimini dondurması durumunda bursu dondurulur, ancak üniversiteye yeniden devam ettiğini belgelendirilmesini müteakip burs tekrar bağlanır. Bu durumda, izinli geçirilen süreler normal öğrenim süresine sayılmaz.
7.4. Öğrenim gördüğü üniversitede bir üst sınıfa devam etmeye hak kazananların bursu ertesi yıl devam eder.
7.5. Aşağıda belirtilen koşullardan bir veya birden fazlasının geçerli olduğu durumlarda, söz konusu bursiyerlerin bursu kesilir:
- a) Sınıf veya dönem tekrarı yapan,
- b) Kayıt sildirme, mezuniyet gibi nedenlerle üniversiteden ilişkisi kesilen veya Yönetim Kurulunun onayını almadan öğretim kurumunu değiştiren,
- c) Burs almaktan vazgeçtiğini bildiren,
- d) Vakıftan burs aldığı süre içerisinde Vakıf dışında başka kaynaklardan aylık nakit ödeme şeklinde burs alan(Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi ve engelli öğrencilere verilen burslar hariç),
- e) Tutuklanan,
- f) Her ne sebeple olursa olsun yalan beyanda bulunan,
- g) Vakıf yönetimi tarafından istenen bilgi ve belgeleri zamanında iletmeyen,
- h) Öğrenimi geçici bir süre için öğretim kurumunca dondurulan veya dönem izni alan,
- j) Vefat eden,
ı) Staj eğitimi dışında Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan,
Bursiyerlerin bursu kesilir.
7.6. Yatay geçiş yolu ile aynı üniversite içinde bölüm değiştiren öğrencinin bursu devam eder. Bu durumda, öğrencinin önceden aldığı burs süresi ile yeni bölümde verilecek burs süresi toplamı yeni bölümdeki normal öğrenim süresinden fazla olamaz.
Madde 8. Yeniden Burs Almaya Hak Kazanma:
8.1. Aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi durumunda, kesilen bursun devamı sağlanır:
- a) Bursiyere verilen disiplin cezasının bütün sonuçları ile affedilmesi,
- b) Bursiyerin tutukluluk halinin kaldırılması sonrasında okula devam hakkının verilmesi,
Hallerinde bursun devamı sağlanır.
8.2. Yeniden burs verilmesi için, yukarıdaki maddede sıralanan nedenlerin ortadan kalktığının belgeleriyle birlikte öğrenci tarafından Vakfa ulaştırılması gerekir.
Bursu kesilen öğrenciye yeniden burs verilmesi kararlaştırıldığı taktirde, kararı takip eden aybaşından itibaren burs ödenmesine yeniden başlanır. Geriye dönük ödeme yapılmaz.
Madde 9. Diğer Hükümler:
Bu Yönetmelik kapsamında olmayan konuların gündeme gelmesi durumunda, icra edilecek işlem ve faaliyetlerin tespitine Yönetim Kurulu yetkilidir.
Madde 10. Yürürlük:
Bu Yönetmelik, Vakıf Mütevelli Heyetinin kararını takiben yürürlüğe girer.
Madde 11. Yürütme:
Bu yönetmelik hükümlerini Yönetim Kurulu yürütür.